LT Stable - шаблон joomla Книги
Piektdiena, 08 Jūlijs 2022 10:29

Malta nosvinējusi sava nosaukuma 85. gadadienu

 

“Svētki BŪS” – vēstīja afiša, aicinot 2. jūlija kopā sanākt maltiešiem, atbraukt ciemiņiem un piestāt garāmbraucējiem, lai nosvinētu Maltas nosaukuma 85. gadadienu, kuras atskaites punkts ir gan 2. jūlijs (kad parakstīts rīkojums par Borovajas pārdēvēšanu par Maltu), gan 7. jūlijs (kad rīkojums publicēts “Valdības Vēstnesī”). Mūsdienu Malta prot svinēt – to apliecina gan aizvadītie svētki, gan ieceres, kas vēl tiks īstenotas šogad!
Svētki sākās ar Svēto Misi Rozentovas Romas katoļu baznīcā, kurā priesteris Rinalds Broks uzsvēra piecus galvenos virzienus, kas veidos labāku, skaistāku Maltas pagasta un ciemata dzīvi. Pirmkārt, ikvienam ir pienākums rūpēties par savas personības attīstīšanu. Otrkārt, pienākums rūpēties par savu ģimeni. Vecāku pienākums ir gādāt par savu bērnu fiziskajām un garīgajām vajadzībām. Treškārt, rūpes par tautas vēstures mantojumu. Mums jāglabā savas tautas piemiņa, jo tauta, kas zaudē atmiņu par savu pagātni, zaudē arī dzīvību. Ceturtkārt, rūpes par kristīgās ticības mantojumu. Mēs dzīvojam laikā, kurā padziļinās garīgs tukšums, vientulība, depresija un nevēlēšanās dzīvot. Problēma ir cilvēka pašpietiekamībā, jo viņš pats sevi ir nolicis Dieva vietā. Mūsdienu sekularizētajā pasaulē daudzi ir pazaudējuši saikni ar Dievu, kas ir tik būtiska ikvienam, jo tur, kur pazūd Dievs, pazūd arī cilvēka cieņa un vērtība. Piektkārt, līdzatbildība un darbošanās sabiedrības labā. Pateiksimies Dievam par vietu, kur mēs dzīvojam un lūgsim par mūsu ciemata, pagasta nākotni. Svētās Mises noslēgumā visi vienojās, dziedot Latvijas valsts himnu.
Svelmīgāko dienas laiku maltieši pavadīja savu māju paēnā, lai vēlā pēcpusdienā atkal sanāktu kopā pie Maltas Kultūras nama, kur notika visdažādākās aktivitātes. Laukumā pie tā jau no astoņiem rīta bija liela rosība, lai sagatavotu vietu un rotājumus svētkiem (čaklo un radošo maltiešu rokās tapa ziedu pušķi un vītnes), arī kolektīvu mēģinājumi bija viens pēc otra. Pašmāju pašdarbnieku koncertā, ko vadīja Skaidrīte Babre un Jānis Šaudiņš, visi uzgavilēja iestādēm, ģimenēm, uzņēmējiem. Ļoti mīļi skanēja iedzīvotāju novēlējumi Maltai, ko piedāvāja Maltas bibliotēka un Maltas vidusskola. Šajos svētkos īpaši jāizceļ iestāžu sadarbība gan sakopjot vidi, veidojot rotājumus, gan publikācijas, informatīvos materiālus un piedaloties vienam otra aktivitātēs. Būtībā svētki bija dažādu iestāžu pārstāvju, dažādu vecumposmu maltiešu sadarbības apliecinājums un augļi! 
Ciemiņi – labās fejas bērnus ievilināja “Burbuļu” valstībā. Savukārt Maltas BJC ar daudzām radošām un izzinošām aktivitātēm iekārtojās priežu paēnā aiz kultūras nama, piedāvājot: novēlējumu rakstīšanu uz lielās svētku “tortes”, balonu apgleznošanu un hennas zīmējumus, šokolādes strūklakas un slaveno “perniku” baudīšanu, lielās dārza spēles, piepūšamās atrakcijas, krāsošanas stūrīti un “Maltas saulītes” veidošanas no papīra, kā arī “jautājumu ratu”, kuru griežot, varēja uzzināt jaunus faktus par Maltu. Diena beidzās zaļumballē kopā ar vietējiem mūziķiem Valdi un Normundu. Divi spilgti akcenti – Everitas Štekeles dziedājums un mazā bundzinieka Jānīša Koroļonoka uzstāšanās, kas klausītājos raisīja sajūsmu par maltiešu jaunās paaudzes talantiem! 
Maltas KN vadītāja Elīna Prusaka: “Dalība svinībās – katra maltieša cieņas apliecinājums savam ciematam, atnākot un atrodot sev interesantāko aktivitāti. Atvainojamies tiem, kas vēlējās, bet nevarēja baudīt Indras Burkovskas sniegumu koncertprogrammā “Kosmiskās laimes receptes”, kā bija plānots, diemžēl dzīve un kovids joprojām ievieš savas korekcijas. Bet vakarā varēja baudīt “Īsu pamācību mīlēšanā” un “saldajā” – uguns šovu. Mēs – daži simti, lielā aplī, daudzās rindās, plecu pie pleca, prožektoru gaismā, Maltas upes krastā – ļāvāmies uguns burvībai. Bija jūtams, ka ciemats ir mīlēts, bija tā kopības sajūta, it īpaši, kad ugunsšovā izveidojām lielu apli, tās bija vienojošākās emocijas pēdējo gadu laikā. Tas nozīmē, ka spējam vienoties, kad vēlamies. Paldies visiem, kuri palīdzēja šo svētku organizēšanā, tostarp Maltas veikala “Top” vadītājai Svetlanai Dimperei par sarūpēto saldo apsveikumu. Paldies visiem, kas atnāca priecāties kopā ar Maltu. Ticiet man, pieci gadiņi ātri paskries un mēs tiksimies Maltas nosaukuma 90. jubilejā!”
 
***
Maltieši un iestādes visu šo gadu aizvada svētku zīmē un rīko dažādas aktivitātes. 
Maltas KN pārziņā bija galvenā svētku pasākuma organizācija un norise: plānoja un organizēja viesu aktivitātes (burbuļu šovu, profesionāļu muzikāli teatrālo kocertprogrammu, piepūšamās atrakcijas, uguns šovu, tirdzniecību, apsardzi, apskaņošanu; scenāriju, noformējumu, izdomāja fotovietu ar Maltas ratu uzkalniņā; gan pļavā, gan no mājām savāca puķes, veidoja liepu vītni, sagatavoja visu ziedu dekoriem, no Maltas ielu fotogrāfijām izveidoja dekoru-aizslietni, kas bija svētkos uz skatuves, koordinēja baneru izgatavošanu un izvietošanu. Tāpat sarūpēja zaļumballi un KN kolektīvu koncertu.
Maltas Mūzikas skolas audzēkņi jau 3. jūnijā sniedza svētku ieskaņas koncertu Maltas KN. Tajā piedalījās visu mūzikas mācību programmu izglītojamie kopā ar pedagogiem. Klausītājus jaunie mūzikas instrumentu spēles lietpratēji priecēja gan ar solo izpildītiem latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbiem, gan ar kolektīvo muzicēšanu – trio, kvinteta sastāvā. 
Maltas vidusskolā aktivitātes visa mācību gada laikā tika grupētas astoņās mācību jomās un rezultātā: sākumskolā klases veidoja plakātus ar zīmējumiem, aplikācijām un domām par Maltu; latviešu valodas skolotāji – radošo darbu izstādi, bet angļu valodā notika viktorīna; tika veidota interaktīvā karte “Zināmā un nezināmā Malta”; norisinājās vizuālās mākslas konkurss, tika izveidots noformējums – no finiera izgriezts uzraksts “Maltai 85” abu korpusu vestibilos; bija arī zīmējumu plakāts, erudīcijas konkurss, volejbola turnīrs u.c. veltījumi. 
 
 
 
 
 
 
Arī Maltas BJC pulciņos tēma “Malta” bija aktuāla visu mācību gadu, bet lielākais taustāmais devums ir nupat tapusī brošūra “Maltas jaunais gardēdis”, kurā apkoptas BJC skolotājas Ritas Siņavskas pulciņā ar bērniem gatavotās pagastā izplatītās gardumu receptes – gan Maltas saimnieču, gan mūsdienīgotā variantā (tā tapusi Rēzeknes novada pašvaldības Izglītības un sporta pārvaldes atbalstītajā projektā). Vēl BJC plāno video “Valodas Maltā”, bet skolotāja Skaidrīte Svikša jubilejai izveidoja 3 banerus, kas skatāmi ciemata vidē: "Latgaliskī akcenti Maltā i pogostā", "Maltā reiz bija" un "Malta aicina". 
Maltas pagasta bibliotēka piedāvāja seno fotogrāfiju izstādi „Reiz Maltā bija tā...”. Sociālajā vietnē “Facebook” ikviens varēja iepazīties ar virtuālo izstādi „Maltas vārds izskan dzejā”. Bibliotēkā atradās „Labo vārdu pasts”, kur ikviens varēja nosūtīt sveicienu Maltai jubilejā. Maltas pagasta bibliotēka ietērpās arī īpašā svētku rotā.
Maltas PII “Dzīpariņš” radošās darbinieces Maltas svētkiem palīdzēja veidot noformējumu un pušķus, sagādāt ziedus, bet medmāsa Marina Kāršenieka dežurēja kā mediķis. 
Savukārt Maltas vēstures muzejs sniedz materiālus rakstu sērijas “Maltas rozīnītes” tapšanā un nupat izskanējušo svētku sajūtas paildzinās, jo 23. jūlijā tur notiks grāmatas par novadnieku Juri Gaigalu atvēršanas svētki, tāpat tiks piedāvāta mākslinieka pirmā akvareļu izstāde un materiāli no Gaigalu dzimtas pūralādes. Bet rudenī plānota citas maltiešu dzimtas mantojuma izstāde un pasākums “Tuvāk saknēm”.
 
Maltā svētki BIJA un BŪS, vien mums jāapstājas savā skrējienā, kā prioritātes jāliek patiesās vērtības un jābauda. Nākamais pieturas punkts – Rēzeknes novada dienas svinības. 
 
Sagatavoja Skaidrīte Svikša
Izmantotas Vjačeslava Aleksejeva, Nikolaja Šļahtas un Maltas BJC publicitātes foto