LT Stable - шаблон joomla Книги
Piektdiena, 26 Februāris 2021 19:51

Maltas vēstures muzejs jubilejas gadā virtuāli iepazīstinās ar savu krājumu

Tieši šogad Maltas vēstures muzejam aprit 30 gadu! Tas nodibināts 1991. gadā kā Franča Trasuna mājas-muzeja filiāle un sākotnēji saucies novadpētniecības muzejs! 1992. gadā pārveidots par Maltas muzeju Maltas pagasta pakļautībā. Kopš 2010. gada darbojas Maltas pagasta pārvaldes struktūrvienības statusā.

Šai jubilejai par godu un ņemot vērā pašreizējos apstākļus, kad klātienes pasākumus nav iespējams organizēt, muzejs nolēma vēstīt par savām vērtībām. Katru mēnesi piedāvāsim lasītājiem iepazīties ar kādu muzeja krājuma priekšmetu. Pašlaik muzeja pamatkrājumā ir 1006 priekšmeti, palīgkrājumā – 1858 priekšmeti.

1. priekšmets - fotoaparāts uz statīva

Kā pirmais muzeja krājuma priekšmets ir izvēlēts muzeja pamatekspozīcijas ”Malta ceļu un notikumu krustojumā vēstures fotomirkļos” centrālais tēls – fotoaparāts uz statīva. Ar šo fotoaparātu daudzu gadu laikā tika iemūžināti Maltas pagasta iedzīvotāji. Mūsdienās šādas studiju –salona tipa  fotokameras ir ļoti reti sastopamas. (Uzskaites apzīmējums: MVMU 308. Iegūšanas datums: 28.01.1998. Nosaukums: studiju-salona tipa kamera ar statīvu.)

Interesants fakts. Fotoaparāts ir salikts no vairākiem modeļiem un detaļām, līdz ar to tam nav konkrētas markas vai modeļa nosaukuma. Interesants fakts ir arī tas, ka plāksnīte „Magnitarus” ir daļēji izgriezta un pielikta no Čehu optikas ražošanas uzņēmuma “Meopta” fotopalielinātāja, jo šādi fotoaparāti ar nosaukumu „Magnitarus” nekad nav ražoti. Domājams, ka plāksnīte pielikta labskanīguma dēļ. Šī plāksnīte ir daļēji izgriezta no lielākas metāla plāksnītes, uz kuras atradās informācija par Meopta firmas ražoto fotopalielinātāju. Plāksnīte izgriezta atstājot tikai uzrakstu „Magnitarus” un piestiprināta ar divām metāla nagliņām.

Izgatavošana. Kamera izgatavota aptuveni 20. gs. 1. pusē, objektīvs izgatavots no 1955. līdz 1988. gadam. Izgatavošanas laiks var atšķirties, jo kamera salikta no dažādos laikos pieejamām detaļām.

Priekšmeta vēsture. Fotoaparāts tika lietots Maltas Sadzīves pakalpojumu kombināta fotoateljē darbnīcā līdz pat 20. gs.70.–80. gadu sākumam. Kad ēka tika nodota Maltas pagasta pārvaldei, priekšmets tika uzdāvināts muzejam. Fotoaparātu uzdāvinājis Maltas pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Skudra.

No foto vēstures. Tolaik fotoaparātā parasti ar īpašu kaseti ielika stikla plati, kurai vienā pusē uzklāta plāna emulsijas kārta, vēlāk to nomainīja celuloida četrstūris, tad sekoja filmas rullītis vairākiem kadriem. Pēc fotogrāfēšanas – plates vai filmas emulsijas apgaismošanas caur fotoaparāta objektīvu – to tumsā ķīmiski apstrādāja un ieguva tā saukto negatīvu. No tā savukārt uz iepriekš īpaši sagatavota papīra varēja kopēt attēlu, ko atkal pēc tam vajadzēja ķīmiski apstrādāt, mazgāt un žāvēt.

Priekšmeta detalizēts apraksts. Fotoaparāts sastāv no kameras korpusa, kas ir iestiprināts statīvā. Koka statīvs nokrāsots melnā krāsā ar metāla sviru. Statīva pamatne H formas veidā, uz augšu divas paralēlas šauras koka plaknes, kuras savienotas ar vairākām horizontālām plaknēm, uz vienas sānu plaknes piestiprināta neliela metāla plāksnīte ar uzrakstu „Magnitarus”. Augšdaļa H burta formā, vidusdaļā horizontāla koka plakne, kam vienā sānā atrodas apaļa svira ar rokturi. Svira iedarbina vertikālā virzienā regulējamu mehānismu, pie tā piestiprināta perpendikulāra plakne, uz kuras novietots fotoaparāta korpuss. Plakni iespējams regulēt horizontālā virzienā ar speciālas skrūves palīdzību: gara metāla vītne, apakšā apaļš plastmasas regulētājs, kas darbojas pagriežot pulksteņrādītāja virzienā. Fotoaparāta korpuss lakota dabīga koka krāsā, ir regulējams ar rievotu sliežu un sviru palīdzību: horizontāli metāla stieņi, kam galos ir apaļi grozāmi rokturi un apaļi metāla uzgriežņi ar rievām, pārvietojas pa garām metāla sliedēm ar iedaļām. Virsū piestiprināts fotoaparāta korpuss: kvadrātveida formas, kam vienā galā atrodas objektīvs, bet otrā galā virzienā pa labi bīdāms lodziņš stikla plašu ievietošanai. Korpusa vidusdaļa no gofrēta materiāla, attālumu iespējams regulēt ar sliežu un sviru sistēmas palīdzību. Objektīvs iestiprināts četrstūrainā koka ietvarā, kas ievietots kameras korpusa priekšdaļā, objektīva pozīciju iespējams regulēt ar sliežu un sviru sistēmas palīdzību. Fotoaparāta priekšējās plaknes sānos iestiprinātas metāla caurules, kurās iespējam ievietot zibspuldzi ar turētāju. Kamerā iebūvēts objektīvs "Industar-37", 4,5/300, 1955-1988, KOMZ, uz objektīva vāciņa logotips lauztas bultas formā. Objektīvs darbojas ar slēdža mehānismu: metāla vads, kas pārklāts ar melnu gumiju iestiprināts kameras korpusa plaknē, kurā iestiprināts objektīvs, vada galā metālisks slēdzis spīles formā, garums aptuveni 80–90 cm. Nospiežot slēdzi ar speciāla mehānisma palīdzību, atveras un aizveras objektīvs.

Uz tikšanos martā, kad vēstīsim par kādu citu muzeja krājumā nozīmīgu priekšmetu!

 

Jana Indričāne, Maltas vēstures muzeja krājuma glabātāja