LT Stable - шаблон joomla Книги
Trešdiena, 30 Marts 2016 13:44

Izskanējis tautas mūzikas festivāls „Latgaliskais azarts”

„Byut latgalīšam, ni prūjom īt, ni atsagrīzt. Byut latgalīšam – ir īt un īt. Atrast – osoru grumbainā sejā i pōrvērst par varaveiksni. Atrast, pōrvērst un byut, sasīt atrostū nostā un īt. Jo nosta sōc rūku viļkt, uzmest placūs un īt. Tai myužeigi palīkūt latgalīšam”. (Antons Kūkojs)

Maltas kultūras namā izskanējis tautas mūzikas festivāls „Latgaliskais azarts”. Tā ir īpašība, kas caur tautas mūziku, dziesmu un dančiem mūsos vēl arvien dzīvo. Latgalieši vienmēr bijuši tādi — runātāji, dancotāji, dziedātāji ar savu īpašo azartu, ar latgalisko azartu. Mūsu kultūras mantojumā – mūsu dzīve, mūsu zemīte, mūsu likteņi, dzīves prieks, sāpes un skumjas vienuviet, pie grīdas piesišana, „Ka nav, lai nav, pārdzīvosim visu”, humors un mīlīga pavilkšana uz zoba. Tas viss līkločiem, kā raksts cimdā, tika ieadīts pasākumā.

Festivālā bija īstā reize un vieta atcerēties Latgales goda vīrus, kas nesenā pagātnē uzrunāja mūs ar savām domām un darbiem – Antonu Kūkoju, Antonu Slišānu, Antonu Matvejānu, sasaistot viņu dzejas rindas ar šodienu, ar piederību Latgalei, tās cilvēkiem. Katrs dalībnieks, katrs kolektīvs ar savu azartu, ar savas puses iemīļotām dziesmām, dejām, stāstiem, teikām, izteicieniem un humoru dzirkstīja pirmajās Lieldienās Maltā. Un tie bija: Bērzpils deju kopa „Asjate” (v. Iveta Tiltiņa), Isnaudas deju kolektīvs „Isnauda” (v. Jānis Sviklāns) un folkloras kopa „Isnauda” (v. Ināra Mikijanska-Jakupāne), Mākoņkalna folkloras kopa (v. Ināra Smirnova) un Maltas deju kolektīvs „Rutuļi” (v. Ruta Mika), koris „Madariņa” (v. Kristīne Zeltiņa), ansamblis „Varaveiksna” (v. Helēna Turlaja). Paldies visiem par kopā būšanu, par „Latgalisko azartu” un uz tikšanos nākošgad.

Elīna Prusaka, Maltas kultūras nama vadītāja