LT Stable - шаблон joomla Книги

Borovajas gadatirgus – ar rudens lietutiņu un sirsnīgu kopā būšanu

Jā, rudens. Mēs visi sākam piesūkties ar rudeni. Sākumā ir tā smeldzīgi mazliet. Negribas atdot saules sasildītās sajūtas un ļauties miglas drēgnumam un rudens lietum.  Nepiepildītā rūgtums un padarītā gandarījums spēlē uz sajūtu stīgām. Bet, tad kad tu ļaujies rudenim, viss izrādās labi. To droši apstiprinās visi sanākušie un sabraukušie Borovajas gadatirgū, Maltā 21. septembrī. Rudens lietus izrādījās nopietns pārbaudījums visiem, kas sanākuši, sabraukuši, pircējiem, pārdevējiem, pašdarbniekiem. Vienīgi mednieki to uzņēma ar smaidu un jokoja, ka lietus viņiem nav nekāds misēklis. Visi ļāvāmies rudens lietutiņam un sirsnīgai kopā būšanai.

Maltas pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Skudra sirsnīgi pateicās visiem klātesošajiem, visiem kas nenobijās no lietus, gan pircējiem, gan pārdevējiem par atsaucību un dalību Borovajas tirgū. Te varēja apskatīt un iegādāties visu, kas pašu rokām audzēts, brūvēts, raudzēts, veidots, gādāts.

Maltā, kādreizējā Borovajā, tirgus bija izcilā vērtē. Tādēļ arī šoreiz bija vēlme – piesaistīt ar senatni saistītas darbošanās, tostarp medības. Ja jau mednieki, tad arī šaušana ar loku, medījuma pagatavošana uz dzīvās uguns, viss kā senos laikos –  mednieku stāsti, medību suņu parāde, trofeju izrādīšana, medījumu pagatavošanas receptes, uz uguns vārīta svaiga medījuma zupa un brīvdabā gatavots plovs. Degustācijai ar jautājumu “kas tas par medījumu?” tika piedāvāti vucyna pauti, bet izsolē piedāvāja bebra dziedzeru, bebra dziedzeru uzlējumu, bebra taukus, bebra asti. Par to visu milzīgs paldies mednieku biedrībai “Maltas caunas”, Vladimiram Arbidānam par jokpilniem un pamācošiem mednieku stāstiem! Mednieki parādē piedalījās ar saviem četrkājainajiem mīluļiem un palīgiem – medību suņiem – Juris Prančs ar vācu gludspalvaino foksterjeru, Sergejs Dekterovs ar Austrumsibīrijas laiku un Latvijas dzinēju, Igors Bondars ar garspalvaino foksterjeru. Medību trofeju izstādē varēja apskatīt lapsas un vilku ādas, bebra galvaskausu un ķepas, aļņa un brieža ragus, lūša izbāzeni.

Liels paldies Jānim Prančam – par mednieku organizēšanu, medījuma zupu pēc nu jau mūžībā aizgājušā mednieka Josifa Čepeļa receptes (ar šo zupu mednieki sildās noslēdzot ik medības), un, protams, par amizanto izsoli. Paldies Nikolajam Vavilovam – par stirnas gaļas plova pagatavošanu. Pēc šī kulinārā mantojuma – medījuma zupas un plova – stāvēja divas rindas degustēt gribētāju.

Garšas kārpiņas brīnījās arī par biedrības “No rokas rokā” degustācijā piedāvāto.  Biedrības vadītāja Ina Tuiča aicināja izzināt veselīga, dabīga un garšīga ēdiena pagatavošanas receptes no pašmāju produktiem. Kā bērnus pieradināt ēst kabaču, ķirbju produktus? Pret kabaču pudiņu, manuprāt, nevienam mazulim nebūs nekas iebilstams. Jāpadomā tikai, kādi milti veselīgāki, tālākais viss no receptes un paša vēlmes atkarīgs. Arī mājražotāju tirdziņā “Lobs lobam” pašmāju labumi un darinājumi dažnedažādi, katram pēc vajadzības.

Tirgū, kā jau tirgū – tika pirkts un pārdots, smiets un dziedāts, dancots. Lija lietus, bet sirsnīga izvērtās kopā būšana, par ko parūpējās pašdarbnieku saime. Sirsnīgs paldies ciemiņu kolektīvam – Griškānu čigānu dziesmu ansamblim “Čarger” un runīgajai čigānu kolektīva mammai Inārai Daugulei. Sirsnīgs paldies Maltas KN kolektīviem – senioru ansamblim “Liepas”, kapelai “Malta”, ansamblim “Kalinuška”. Ar Lūznavas kadriļas dejotājiem noteikti tiksimies kādā no pasākumiem pavisam drīz.

Maltas kultūras nama vadītāja Elīna Prusaka

Foto: Inguna Grumolde