LT Stable - шаблон joomla Книги

Malta saņem dāvinājumu – 540 lappuses biezu fotogrāmatu “Latvijai 100”

Liktenis, savs CV ir ne tikai katram cilvēkam, bet arī valstij. Latvijas simts gadus ilgā dzīvesgājuma liecības – fotomirkļi nu apkopoti vērienīgā grāmatā, kuru šonedēļ dāvanā saņēma daudzviet Latgalē – cilvēki, kuri atsaucās Pētera Apiņa aicinājumam un bija iesūtījuši fotogrāfijas.

Tā tapusi divus gadus, ir 540 lappuses bieza, ar 4400 fotogrāfijām un 101 mākslas darbu, aptver ap 300 tēmu, fotogrāfijas iesūtījuši vairāk nekā 1200 līdzautori. Grāmatas autors, sastādītājs ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, mākslinieks – Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš; gleznas un grafikas grāmatai atlasīja mākslas zinātniece Anita Vanaga. 16. augustā tā prezentēta Latvijas Ārstu biedrības telpās, bet 28.–30. augustam ar Saeimas deputāta Jāņa Trupovnieka gādību to dāvinājumā saņēma adresāti daudzās Latgales pilsētās un pagastos.

29. augustā grāmatas sastādītājs, projektu vadītāja un sastādītāja asistente Aiva Stiprā un Jānis Tropovnieks viesojās arī Rēzeknē, kur pasniedza grāmatas, bet pēc tam piedalījās arī Latvijas Ārstu biedrības, Nacionālā veselības fonda un Zemkopības ministrijas rīkotajā konferencē „Latgales produkti veselībai – ražotāja un ārsta skatījums”. Bet pievakarē devās uz Rēzeknes novada Maltas Vēstures muzeju, kas bija iesūtījis 10 foto (grāmatā iekļuvušas sešas).

Viņus sagaidīja gan muzeja kolektīvs (foto sūtītāji), gan pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Skudra, gan pagasta iestāžu – Mūzikas skolas, BJC un PII vadītāji. Muzeja vadītāja Silvija Pīgozne tika aicināta parakstīties zem Maltas bildēm divos grāmatas eksemplāros, viens no kuriem nonāks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, otrs – Valsts prezidenta rīcībā. Klātbija arī ilggadējā medicīnas darbiniece Klāra Kondrovas kundze, kura uzsvēra, ka fotogrāfijas un šodienas viesi apliecina, ka par spīti visam ne Latgale, ne mūsu “Malta tomēr nav samalta!” un atgādināja par sadarbību ar P.Apini, tostarp cīņu par Maltas medicīnas iestāžu pastāvēšanu: “Priecājos ar tik vērtīgu grāmatu  mūsu Maltā redzēt dižgaru, kas daudz darījis Latvijas un tās medicīnas labā.” Savukārt P.Apinis Klāras kundzi nosauca par vienu no dzelžainākajām slimnīcu vadītājām Latvijā! 

P. Apinis norādīja: “Man šī grāmata nepieder, esmu tikai tās sastādītājs un tekstu autors. Tas nav biznesa projekts, bet daudzu entuziastu veikums, kurā katra bilde ir ar savu stāstu. Kā piemērs – iemūžināti divi jaunieši, dejojot kāzu valsi. Izrādās  abi bijusi izsūtīti, bet valsi dejo vietā, kur kādreiz bijusi dzimtas mājas...” No Maltas iesūtītajām uzteikta brīvvalsts laikā tapusī 18. Novembra bilde.

V. Skudra: “Tas ir bijis īpašs uzdevums – ar domu, mērķi izskatīt  un atlasīt tik daudz bilžu. Noteikti, ka mums ir maz cilvēku, kuri ko tādu spētu izdarīt un uzdāvināt Latvijai. Paldies par tādu dāvanu mūsu Maltai! Taču gribas piebilst, ka arī mēs gatavojam īpašu dāvanu Latvijai, pareizāk sakot tiem viņas dēliem un meitām, kas laika gaitā ir mazliet piemirsti, proti – mežabrāļiem, partizāniem. Top piemiņas plāksne, kurā būs iekalti visi apzinātie uzvārdi, kas Maltas pagastā cīnījās par Latviju. Tā ka svarīgs ir katrs darbs, ko darām mūsu tautas gara stiprināšanai.”

Jāpiebilst, ka P.Apinis (Pasaules Ārstu asociācijas žurnāla “World Medical Journal” galvenais redaktors,16 grāmatu un vairāk nekā 2000 publikāciju autors) ir izveidojis arī grāmatu “Latvijai 90” (kas apskatāma vietnē www.apinis.lv), taču šīgada grāmatā nav tur publicēto bilžu, tā ka apkopotais materiāls ir patiešām unikāls un liecina gan par vēl neapzināto fotoliecību krājumu, gan par mūsu vienotiespēju kādas idejas īstenošanā. Noslēgumā P. Apinis aicināja neturēt grāmatu zem pūra, bet izglītot cilvēkus, stāstos Latvijas likteņstāstu, kam fotogrāfijas ir spilgta liecība. Atliek tikai sajust, izdomāt un īstenot!

Skaidrīte Svikša

***

Tā kā grāmata ir patiešām interesanta, bet visai dārga (par to vairāk varam uzzināt mājaslapā www.latvija100.lv, tāpat tur atradīsiet apjomīgu prezentāciju), tad ir iespēja to pārlapot kādā no vietām, kur tā šonedēļ tika dāvināta: “Foto pasaule MINOX” Līvānos, Turku pagasta bibliotēka un Jersikas bibliotēka; Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs; Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs; Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs; “Ebreji Daugavpilī un Latgalē”; Naujenes Novadpētniecības muzejs; Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs; Robežnieku pagasta bibliotēka; Piedrujas pagasta novadpētniecības muzejs; Skaistas pagasta bibliotēka; Konstantinovas pagasta tautas bibliotēka; Ezernieku pagasta bibliotēka; Zilupes pilsētas bibliotēka; Ciblas vidusskolas novadpētniecības muzejs; Ludzas Novadpētniecības muzejs; Nagļu skolas muzejs; Viļānu novadpētniecības muzejs; Franča Trasuna muzejs "Kolnasāta"; Rēzeknē – pilsētas Centrālā bibliotēka, Mākslas un dizaina vidusskola, Rēzeknes Vecticībnieku kapu draudze, Latgales kultūrvēstures muzejs, Valsts robežsardzes koledža; Maltas vēstures muzejs; Feimaņu pagasta bibliotēka; Aglonas maizes muzejs; Nautrēnu vidusskolas muzejs; Ontona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzejā; Viļakas novada muzejs; Balvu Novada muzejs. Tāpat grāmatas pasniegtas arī atsevišķiem fotogrāfiem, novadpētniekiem, kuri bija iesūtījuši foto.