LT Stable - шаблон joomla Книги
Piektdiena, 15 Jūlijs 2022 20:56

Aicina veidot Jura Gaigala gleznu ekspresizstādi!

23. jūlijā plkst. 15.00 Maltas vēstures muzejs aicina uz grāmatas “Jura Gaigala varavīksne” vaļā vēršanas svētkiem. Tā iznākusi ar Maltas pagasta pārvaldes idejisko un finansiālo atbalstu, sadarbojoties ar Latgales Kultūrvēstures muzeju, mākslinieka meitu Daci un vairāku jomu speciālistiem.

432 lappuses biezajā izdevumā apkopoti un ar daudzām fotogrāfijām atklāti mākslinieka spilgtākie daudzveidīgās dzīves notikumi, kā arī būs skatāmas ap 300 unikālu tautasdziesmu ilustrāciju. Izlase veidota, atlasot sižetiski daudzveidīgākos no vairāk nekā 700 zīmējumiem, kas apkopoti 9 pašrocīgi noformētos albumos, ko mākslinieks izgatavojis vienā eksemplārā.

Svētku dienai muzejs ir sarūpējis vairākus pārsteigumus.

Sadarbībā ar Maltas Bērnu un jauniešu centru prezentācijas dienā būs apskatāmi Latgales bērnu zīmējumi, kas tapuši mākslinieka Jura Gaigala stilā un tika iesniegti 2021. gadā rīkotajā vizuālās mākslas konkursā “Tāva sāta myužam svāta”, veltītā mākslinieka 90. jubilejas atcerei.

Savukārt kopā ar mākslinieka meitu ir sarūpēts pārsteigums Jura Gaigala talanta cienītājiem, proti – no 18. jūlija līdz 31. augustam būs apskatāmi 17 viņa akvareļi, kas līdz šim nav tikuši izstādīti. Tāpat tiks deponētas trīs gleznas no Latgales Kultūrvēstures muzeja krājuma, kuras raksturo mākslinieka dzimtās puses vietas – Dzementovu, Liskas upīti un Prezmas dzirnavas.

Tāpat līdz augusta beigām būs aplūkojama Gaigalu dzimtas muzejam dāvinātu priekšmetu izstāde. Piemēram, spēles “Mikado” latgaliskais variants – no 100 salmiem, ko izgatavojis pats mākslinieks un spēlējis bērnībā. Zīmīgs ir J.Gaigala portmonejs (maks dokumentiem un naudai) ar metāla monogrammām ar iniciāļiem, tās ir bijušas arī uz studiju laika portfeļa, kas arī ir muzeja krājumā. Tāpat būs skatāmi dzimtas vēsturiskie dokumenti, tostarp t.s. “Maltas miljonāra” Ruvina Vainštoka izdots kases orderis, velosipēda pirkuma līgums ar slavenā ebreja parakstu u.c.

Tā kā mākslinieks ir bijis ļoti ražīgs un dāsns un viņa gleznas ir nokļuvušas ļoti daudzās mājās Latgalē, Maltas vēstures muzejs nolēmis rīkot vēl nebijušu aktivitāti – Jura Gaigala gleznu ekspresizstādi, proti – uz pasākumu aicina paņemt līdzi kādu savās mājās esošu J.Gaigala gleznu, lai to parādītu plašākai publikai (pēc pasākuma to varēs nest atpakaļ uz mājām). Katram šīs aktivitātes dalībniekam tiks uzdāvināta jauniznākusī grāmata, kas tiek izdota nelielā metienā, tāpēc būs ļoti dārga un pieejama ierobežoti.

Visi laipni aicināti! Godināsim mākslinieka piemiņu un iepazīsim Latgalē ražīgākā tautasdziesmu ilustratora veikumu!

Maltas Vēstures muzeja kolektīvs un grāmatas sastādītājas