LT Stable - шаблон joomla Книги
Ceturtdiena, 02 Decembris 2021 11:08

Maltas vēstures muzejā skatāmi “Krāsaini spilveni”

Biedrība „ARTEMISIJA” un Maltas vēstures muzejs aicina visus interesentus apmeklēt izstādi “Krāsaini spilveni”.

Savdabīgu izstādi veido spilveni – ekspozīcija, kuras “eksponātus” radīt iedvesmojušas Imanta Ziedoņa “Krāsainas pasakas”. Šo pasaku burvībai ļāvās tekstilmozaīkas meistares no visas Latvijas. Izstādes mērķis ir parādīt tekstilā krāsu spēles to dažādībā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību tekstilmākslai kā patstāvīgam mākslas veidam.

Tekstilmozaīka (angļu valodā patchwork vai quilt) pie mums pazīstama tikai nesen. Šīs tehnikas vēsture ir ļoti sena un fascinējoša. Kaut arī tekstilmozaīka kā mākslas veids pasaulē ir ļoti pazīstama, tās popularitāte Latvijā ir augusi tieši pēdējo 20 gadu laikā. Tā tiek izmantota apģērbu šūšanā, funkcionālo objektu veidošanā un ar īpašu vērienu mākslas darbos.

Mūsdienās tekstilmozaīka ir plaši izplatīta visā pasaulē. Tiek izdotas grāmatas, žurnāli, ir pieejami darbarīku komplekti un citi materiāli, kas nepieciešami, strādājot dažādās tekstilmozaīkas tehnikās. Tiek organizēti tekstilmozaīkas kursi, apmācību stundas skolās, simpoziji un izstādes.

Projekta ietvaros biedrība “ARTEMISIJA” aicināja tekstilmozaīkas pasniedzēju Aijas Rācenājas un Svetlanas Semjonovas kursu apmeklētājus iesniegt savus darbus eksponēšanai izstādē, atainojot tekstilā savus iespaidus, vīzijas un sapņus, kas gūti, pārlasot Imanta Ziedoņa pasakas. Izstādē eksponētie darbi piedāvā ieskatu dažādo tehniku – gan tradicionālo, gan mūsdienu – pielietojumā darbā ar tekstilu.

Papildu informācija:

Santa Kamaldiņa, izstādes kuratore, biedrības ARTEMISIJA valdes locekle

e-pasta adrese biedriba.artemisija@inbox.lv