LT Stable - шаблон joomla Книги
Piektdiena, 30 Jūlijs 2021 11:54

Maltas pagasta mājas “Stradiņi” un “Ratiņi” – konkursā “Skaista muna tāva sāta”

Nekur nav tik labi, kā mājās.  Mājās, kas pieņēmušas, ar savu krāsni sildījušas, savā pajumtē lietū un putenī paglābušas, no sava dārza barojušas, vasaras karstumā devušas ēnainu pavēni un piesējušas uz mūžu.

Rēzeknes novada dienu ietvaros katrā pagastu apvienībā šogad notika konkurss “Skaista muna tāva sāta”. Maltas pagastu apvienībā tika pieteiktas 15 mājas. 29. un 30. jūnijā vērtēšanas komisija viesojās Feimaņu, Pušas, Lūznavas, Silmalas un Maltas pagastā un patiesi bija gandarītas par sakoptajām sētām, pagalmiem un cilvēkiem, kas tur dzīvo. 16. jūlijā Lūznavas muižas parkā tika gaidīti konkursu dalībnieki un laureāti, kā arī “Rēzeknes novada uzņēmums 2019 un 2020” nominanti un laureāti. Maltas pagastu pārstāvēja mājas “Stradiņi” un “Ratiņi”

Mājas “Stradiņi” atrodas Maltas pagasta Rozentovā. Te saimnieko Aija un Georgijs Jermolajevi. Māja ar senatnīgiem, Latgalei raksturīgiem logiem, gareniska, ar diviem galiem pēkšņi parādās Katrīnas grants ceļa malā. Senatnīgo māju papildina senatnīgas lietas. Līnijdroška no vecāku laikiem, kas atjaunota un restaurēta. Iegādātas senlaicīgas kamanas, lai arī senatnīgais ziemas transports rosina braucējiem šī ceļa seno, vēsturisko sajūtu. Pie loga, kā senos laikos, smaržo flokši, zied “lauztās sirdis” un citas puķes čuguna podos. Daudz un dažādi priekšmeti un lietas uzbur aizgājušos laikus.

Konkursa laureāta titulu ieguva mājas “Ratiņi”, kas atrodas Maltas pagasta Zamostjē. Šajās mājas saimnieko Dace un Valdis Mikasenoki ar dēla Kaspara ģimeni. Senās muižas koku varenumam, reljefam, ēku izvietojumam, vecajai pirtiņai, dīķim un mūsdienīgai pirtij saplūstot vienotā ainavā rada mūsdienīgu, sakoptu ainavisku gleznu. Plaša dzīvojamā māja un plaša zaļā oāze atpūtai ar ziedošām salām vairāk nekā hektāru lielā teritorijā. Saimniece Dace atzinās, ka pateicīga saviem vecākiem par ieaudzināto tieksmi pēc sakoptības un tīrības. Trīs plāksnītes pie Mikasenoku mājas sienas liecina par vecāku iegūtajiem uzvarētāju tituliem “Sakoptākā māja” Maltas pagastā 1985., 1987. un 1989. gadā.

Cerību pilni un arī bez cerībām vienmēr, vienmēr mēs nākam mājās. Lai mājas ikvienam ir kā oāze, kur justies laimīgam.

Elīna Prusaka, Maltas KN vadītāja

“RATIŅI”:

“STRADIŅI”: