LT Stable - шаблон joomla Книги
Otrdiena, 10 Marts 2020 08:46

“Mana tautasdziesma” Maltas kultūras namā

7. marta vakarā, Starptautiskās sieviešu dienas priekšvakarā, Maltas kultūras namā notika nacionālo kultūru tautas mūzikas festivāls “Mana tautasdziesma”, kura galvenā tēma šogad bija sieviete.

Pasākumā laikā izskanēja 18 priekšnesumi, ko sniedza 10 dalībnieki – septiņi kolektīvi un trīs individuālie izpildītāji. Skatītājus priecēja Maltas kultūras nama senioru vokālais ansamblis “Liepas’’, kapela “Malta”, sieviešu vokālais ansamblis "Kalinuška", Rēzeknes nacionālo biedrību kultūras nama vokālais ansamblis “Harmonija”, Bērzgales folkloras kopa, Rēzeknes krievu folkloras koris “Ivuški”, Stabulnieku kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis “Zapevočki”, Žanna Sļadzevska, Elīna Prusaka un Svetlana Mikanova.

Dalībnieki dziedāja latviešu, latgaliešu, krievu un ukraiņu tautasdziesmas, kurās atklājas kāds sievietes tips – čaklā un strādīgā sieviete, māte, veiramuote, īmetieja, mīlošā, хваткая девка un  daudzas citas, kā arī monologus.

Pirms uzstāšanās visiem kolektīviem bija jāiziet “uzticības tests” – jāizstāsta skatītājiem, kāpēc viņi ir izvēlējušies dziedāt konkrētas dziesmas, kā arī pastāstīt, kāds sievietes tips tajās atklājas.  Jāteic, ka ar uzdevumu galā tika visi.

Tautasdziesma tiek nodota no paaudzes paaudzē, kur liela loma paaudžu turpināšanā ir tieši sievietei, kura ir ne tikai ģimenes pavarda sargātāja, bet arī emocionālā siltuma uzturētāja. Tāpēc pateicībā par piedalīšanos pasākumā visi kolektīvu vadītāji saņēma laimes koku – topiāriju, lai saņemtu un  dalītos ar emocionālo siltumu ar savu kolektīvu un vairotu prieku un laimi arī pēc šī pasākuma.

 

Mārītes Šadurskas teksts

Ingūnas Grumoldes foto