Print this page
Otrdiena, 31 Maijs 2022 14:37

“Muzeju nakts 2022”: “Atnākot, iededz gaismu,/Aizejot, atstāj gaismu...”

Eiropas “Muzeju nakts” ir starptautisks muzeju pasākums, kas kopš 2005. gada ik pavasari notiek daudzās Eiropas valstīs. Šogad tajā piedalījās vairāk nekā 190 kultūrvietu. Pēc ilgāka pandēmijas radīta pārtraukuma 14. jūnijā uz Muzeju nakts apmeklējumu aicināja arī Maltas vēstures muzejs.

Muzeju nakts programmas nosaukumam tika izvēlēti vārdi “Atnākot, iededz gaismu, aizejot, atstāj gaismu…” no multimākslinieces Džeinas Gavare albuma dziesmas, kuru autore ir Mila Svetoslava. Ar savu muzikālo vēstījumu muzeju naktī uzstājās pati Dž. Gavare – dziesminiece, gleznotāja, dzejniece no Latgales.

Līdz 31. jūlijam Maltas vēstures muzejā ir iespējams apskatīt viņas gleznu izstādi "Mantojums", kā arī izstādes apskates brīdī var klausīties Džeinas dziesmu albumu "Caur sirdi".  Tāpat izstādē redzami arī Džeinas vīra Jura daži pinumi. Kā papildinājums gleznās un mūzikā atspoguļotai tēmai, kas sevišķi aktuāli sasaucas ar maijā svinamo Māmiņu un Starptautisko ģimenes dienu, tas ir no klūgām darināts šūpulītis.  

Izstāde „Mantojums”, kas tapa 2020. gadā, ir kā turpinājums vēstij par mīlestību. Džeinas Gavares gleznas ir par senču mantojumu, kas tiek nodots no paaudzes paaudzē, par pamatvērtībām, kas ceļ cilvēka garu.

Gan Muzeju nakts koncertprogramma, gan izstādes vēstījums ir tas mākslinieces garīgais spēks, kas nes cilvēkos gaismu, kas attīra, kas iedvesmo.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja

 

 

Jaunākās no Aktualitātes