Print this page
Ceturtdiena, 20 Janvāris 2022 09:35

Barikāžu dalībnieki no Maltas pagasta apmeklē teātra izrādi “Barikādes.docx.”

20. janvāris – 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres diena. Sagaidot to, Maltas vēstures muzejs uzrunāja visus barikāžu dalībniekus no Maltas pagasta un aicināja doties uz Rēzekni noskatīties teātra “Joriks” izrādi “Barikādes.docx.”.

Šo iespēju izmantoja tikai Juris Šmaukstelis un Viktors Mačukāns (pārējie dažādu iemeslu dēļ atteicās). J. Šmaukstelis atzina, ka tā ļoti patikusi un bijusi savdabīga atgriešanās pagātnē, jaunībā un 31 gadu senajos notikumos. Varējis redzēt, ka arī citiem izrādes apmeklētājiem bijušas līdzīgas emocijas. Savukārt V. Mačukāns pastāstīja, ka izrādes skatītāji tika pacienāti ar karstu tēju pie diviem ugunskuriem, kas bija iekurti laukā. Arī viņam izrāde atsaukusi atmiņā tolaik notikušo un atgādinājusi, ka barikādēs piedalījās dažādi cilvēki – no laukiem, pilsētām, dažādu tautību un amatu pārstāvji.

Pateicamies Maltas pagasta pārvaldei par atbalstu biļešu iegādē un transporta nodrošināšanā. Paldies arī teātra “Joriks” radošajai komandai, ka šajā sarežģītajā laikā ir radījuši tādu darbu un piedāvā iespēju to noskatīties!

Informācijai. “Barikādes.docx.” – izrāde balstīta uz Latgales un Vidzemes barikāžu dalībnieku atmiņām, kas 1991. gadā bija 18–25 gadus jauni. Izrādes sižets ir par Ediju Riekstiņu, par katra dalībnieka atmiņām, pieredzi un emocijām, ko pārdzīvoja 1991.gada janvārī. Izrādes gaitā stāstīta katra dalībnieka barikāžu pieredze – hronoloģiski, no sākuma līdz beigām. Izrādes veidotāji pētīja barikāžu nozīmi to dalībnieku dzīvēs, iedziļinājās viņu atmiņās, sajūtās, lai izdzīvotu tās 30 gadus vēlāk uz teātra skatuves, dziedot tā laika iemīļotās dziesmas „Nāc dejot”, „Zem diviem karogiem”, „Dzimtā valoda” un citas.

Radošā komanda: režisors Mārtiņš Eihe, dramaturģija – Laila Burāne, lomās: Sandija Dovgāne, Karīna Lučiņina, Kārlis Tols un Edvīns Klimanovs. Scenogrāfija – Pamela Butāne, horeogrāfija – Jana Jacuka, muzikālais konsultants Artūrs Čukurs. Izrāde latviešu valodā, Ieteicamais vecums: 14+, izrādes ilgums – 1h 5min.  Izrāde tapusi pateicoties Valsts kultūrkapitāla fondam un Rēzeknes pilsētas domei. Izrāde iekļauta programmā "Latvijas skolas soma". Vairāk informācijas mājaslapā www.teatrisjoriks.lv

Silvija Pīgožne,

Maltas vēstures muzeja vadītāja

Jaunākās no Aktualitātes