Print this page
Trešdiena, 19 Janvāris 2022 10:33

Maltā aizvadīta tautas lustēšanās “Ak, ziema, ziemiņa”

Sācies Jaunais gads. Kāds tas būs, rādīs laiks. Droši vien nesīs ko jaunu un nebijušu! Arī Maltas kultūras nama plānā – daži jaunumi.

15. janvārī lustējāmies pie kultūras nama pasākumā “Ak, ziema, ziemiņa”, pēc slāvu tradīcijām atzīmējot Veco Jauno gadu. Ak, ziema, ziemiņa! Tikai sniega pamaz bija tajā dienā, tāpēc pikas nemetām un sniega kaujas izpalika. Pārrunājām, ko drīkst, ko labāk nedarīt Vecajā Jaunajā gadā, lai neaizbaidītu laimi un veiksmi. Atcerējāmies par dabas pazīmēm, kas nosaka, cik bagāts būs Jaunais gads (bagātāka būs ogu vai riekstu raža mežā). Tāpat nedrīkst dusmoties, strīdēties un ļauni mēļot, lai neaizbaidītu laimi. To visu zināja un ievēroja mūsu senči katrā ciemā, katrā mājā. Neatņemama svētku jautrības un kopības izpausme – mīklas, rotaļas un godam nopelnītās ledenes. Un vēl – tējas kopīga baudīšana ar barankām un prjaņikiem ārā, svaigā gaisā ar draudzīgām sarunām senslāvu garā. Arī vizināšanās zirga pajūgā bija, tik ne kamanās, bet līnijdroškā vai ponija mugurā. Jā, mūsdienīgi, bet bērniem ne mazāks prieks. Un, sējot graudus, pēc slāvu tradīcijas vēlējām viesiem un katrā māja labu, laimīgu Jauno gadu. Lai rudenī kvieši vārpās līgojas, lai ganībās zāle aug virs galvas, lai visi būtu veseli, neskumtu, nepārdzīvotu, lai bērnu smiekli skanētu un katra māja būtu kā miera osta ikvienam. Vēl tikai prieks un smiekli lai ik uz soļa un visapkārt skan!

Par koncertu pusotras stundas garumā sakām paldies Maltas KN krievu dziesmu ansamblim “Kalinuška” (vad. Olga Gaile) un Jēkabpils krievu biedrības “Rodnik” deju kolektīvam (vad. Diana Rodionova). Sirsnīgas dziesmas, neredzētas dejas un skaista kopābūšana. Laimīgu Jauno, 2022. gadu!

 

Jaunākās no Aktualitātes