Print this page
Piektdiena, 01 Oktobris 2021 09:18

Aizvadīts “Borovys tiergs” Maltā

Kā jau ierasts, ik rudeni uz Maltu aicina “Borovys tiergs”. Gaidot šo dienu, tapa tieši tam veltīta dziesma ar Normunda Štekeļa melodiju, Elīnas Prusakas vārdiem, to iedziedāja Kristīne Zeltiņa un Normunds Štekels, vijoli spēlē Agate Gžibovska, producents Einārs Lipskis. Ar šo dziesmu arī tika atklāts “Borovys tiergs 2021”.

Šīgada tirgus tēma bija – lopkopība un tad nu viss notiekošais bija par un ap to, klāt liekot Latgalei raksturīgo humoru.Tika aicināti Maltas pagasta lopkopji (Antons Lignarskis, Nikolajs Aliks, Aija Jermolajeva, Jānis Gribusts, Tatjana Šembele, Jeļena Vaičule, Gaļina Gruznova), lai Maltas pagasta pārvaldes vadītājs Vitālijs Skudra pasniegtu pateicības rakstu un dāvātu vēja zvanu, ko veidojis mūsu pašu keramiķis Aivars Ušpelis. Lai Latgales māla spēks un izturība Jums darbā! Klātbijušos sveica arī Rēzeknes novada pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Monvīds Švarcs, sakot paldies par visiem par paveikto un vēlot veiksmi iecerēs. 

Protams, bez tirgošanās un tirgotājiem tirgus nebūtu tirgus. Gaļas izstrādājumi, siers, medus, zivis, maize, saldumi ar latgalisko un dienvidu garšu, skābēti kāposti, tējas, lauku kvass, puķu, košumkrūmu un augļu koku stādi, ādas dažādi izstrādājumi, vilnas izstrādājumi, rokdarbi…pat mazi kaķēni. Degustējām Latgales gardumus: melnajā pirtī kūpinātu speķi un maizīti ar dažādām piedevām, ko sarūpēja SIA “Latgolys golds”, lauku sierus izgaršot aicināja zemnieku saimniecība “Ceļtekas”,  bišu produkciju – par bišu maizes un ziedputekšņu brīnumainajām īpašībām stāstīja un izgaršot piedāvāja zemnieku saimniecības “Vītolu medus”.

Radošajās darbnīcās apmeklētāji tika mudināti darboties ar ādu un vilnu: SIA “Kristāla kurpītes” saimnieks Andris Kačkāns piedāvāja paša rokām izveidot suvenīru “Mini pastaliņas”, Gaigalavas sieviešu klubiņa “Rokdarbiņš” dāmas rādīja, kas top no vilnas. Savukārt maltēniete Vita Kāpostiņa-Tuče ieinteresēja ar filcēšanas noslēpumiem, kur varēja izveidot filca bumbiņas.

Arī izkustēties un padarboties bija iespējams, jo varēja šaut “ar ragatku” pa gumijas cāļiem, mērķēt – uzmest apļus uz ragiem, saskaitīt un grozā iemest ābolus, “Atpazīt pēdas” mājlopu un dzīvnieku. Par darbošanos saņemt saldumus. Šos uzdevumus veica brīvprātīgie jaunieši  Dagne Tuče, Solveiga Lozda, Milla Ketija Seņkova un Jekaterina Molčanova.

Tāpat varēja apskatīt Aleksandrs Lebeds fotoizstādi “Skaista muna tāva sāta”, kur skaistākie vasaras mirkļi tverti Maltas pagastu apvienības rīkotajā konkursā vasarā. Arī koncerts ar humora devu, kur programmas vadītāji (Elīna Prusaka un Imants Tučs)  atcerējās Ādama un Ievas laika “modi”, tad ādas apģērbu, tad audumus, tā nonākot līdz mūsdienu skaistajām lietām un izstrādājumiem, ko mums šodien dod lopkopība.

To visu atainot varēja, pateicoties pašdarbības kolektīviem: Mākoņkalna folkloras kopai (vad. Ināra Smirnova), Pušas līnijdeju grupai “Pirmais solis” (Ruta Mika), Maltas: kapelai “Malta” (N.Štekels), sieviešu korim “Madariņa” (K.Zeltiņa), krievu dziesmu ansamblis “Kalinuška” (Olga Gaile), deju kolektīvs “Rutuļi”, līnijdeju grupa “Pieneņpūka. Un noslēgumā teātra mīļiem balzāma  un humora deva dvēselei Valda Artava dzejas izrāde “Lai ir grūti, dzīvo ar pilnu krūti” (Valentīna Deksne) Gaigalavas amatierteātra “Apīnis” iestudējumā.

“Rudens ir miera laiks, un to, ko izaudzējam ziedos, mēs saņemam augļos,” reiz sacījis Semjuels Batlers. Šie un citi viedi vārdi atrodami Maltas ciematā, baneros ar fotokolāžām, kur savas pēdas atstājuši pārdevēji, pircēji, pašdarbnieki, ciemiņi, maltēnieši…. “Borovys tiergā” no 2016. līdz   2020. gadam.

Maltas KN, vēlot mieru, saticību un pilnu galdu, saka sirsnīgu paldies visiem, kas bija “Borovys tiergā”, darbojās un iedvesmoja, kas  priecājās un baudīja.

Maltas KN vadītāja Elīna Prusaka

FOTO “Borovys tiergs 2021” Foto autore Tatjana Tarakanova

BANERI /foto autori Ingūna Grumolde, Vjačeslavs Aleksejevs

Jaunākās no Aktualitātes