Print this page
Pirmdiena, 09 Decembris 2019 12:56

Grāmatu priekšā lasīšana sagādā bērniem prieku

Lasīšana ir lieliska brīvā laika pavadīšanas iespēja. Taču mūsu steidzīgajā, aizņemtības un moderno tehnoloģiju piepildītajā laikā aizvien mazāk paliek laika, lai kopā ar bērnu palasītu kādu grāmatiņu. Iepazīšanās ar grāmatu jāsāk jau no agras bērnības. Jo agrāk bērns iepazīs grāmatu pasauli, jo ātrāk iemīlēs to un iemācīsies klausīties. Kad pieaugušie lasa priekšā maziem bērniem, viņi tiem palīdz iepazīt un saprast apkārtējo pasauli. Bērniem patīk spēles un rotaļīga darbošanās ar tekstiem.

 Tā kā lielākā daļa pirmsskolas vecuma bērnu šajā vecumā apmeklē bērnudārzu, tad sadarbība starp PII un bibliotēku ir ne tikai lietderīga, bet arī nepieciešama. Tāpēc, atsaucoties aicinājumam piedalīties adventes laika pasaku lasījumā, bibliotekāre devās pie 2–3 gadus vecajiem grupas “Bitīte” bērniem, kuras laikā lasīja grāmatiņu par kaķi Piču, kurš savās jaunajās, baltajās kurpēs dodas pastaigā pa ielu. Tā staigādams, viņš iekāpj zemenēs, mellenēs, dubļos un vēl vis kaut kur citur, tāpēc viņa kurpes visu laiku maina krāsu – no baltām tās kļūst sarkanas, zilas, tad brūnas un visbeidzot – slapjas. Lai lasījums būtu interaktīvāks, grāmatas lasīšanas laikā kopā ar bērniem mainījām kaķim Pičam attiecīgās krāsas kurpes. Grāmata par kaķi Piču ne tikai nostiprināja bērnu zināšanas par krāsām, bet arī mācīja, kā nebēdāties un neraudāt, ja gadās kāda neveiksme. Pēc stāsta noklausīšanās katrs bērns izpauda savas mākslinieciskās dotības – krāsoja kaķi sev vēlamā krāsā.

Mīļie vecāki un vecvecāki! Atvēliet laiku saviem mazajiem, mīļajiem bērniem un mazbērniem, lai palasītu kādu grāmatiņu! Lasot bērniem priekšā, mēs veicam nozīmīgu ieguldījumu sava bērna valodas, domāšanas, atmiņas un sociālo prasmju attīstībā. Nāciet uz bibliotēku, kur bērns pats var izvēlēties savam vecumam, interesēm un gaumei atbilstošas grāmatas!

Lai grāmatu lasīšana kļūst par ikdienas ieradumu!

Maltas pagasta bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas bibliotekāre Antoņina Krūza

Jaunākās no Aktualitātes