Print this page

Maltā ciemojās rakstniece Māra Jakubovska

No 22.-28. aprīlim visā Latvijā norisinājās Bibliotēku nedēļa. Šogad tās vadmotīvs bija “Bibliotēkas – dialogs ceļā uz pārmaiņām”. Bibliotēku nedēļas laikā – 26. aprīlī - Maltas pagasta bibliotēkā ciemojās rakstniece Māra Jakubovska.

Rakstniece dzimusi un izaugusi Jēkabpilī, mācījusies Bulduru sovhoztehnikumā. Patreiz dzīvo Lielvārdē. Tālo ceļu no Lielvārdes viņa mēroja kopā ar dzīvesbiedru un sunīti Rufi.

Rakstniece tika aicināta un gaidīta uz tikšanos gan ar mazajiem, gan pieaugušajiem bibliotēkas apmeklētājiem.

Māra Jakubovska ir vairāku grāmatu autore. Viņa ir rakstījusi gan pieaugušo auditorijai, gan bērniem. Grāmatas ir pieejamas bibliotēkās un labi pazīstamas lasītājiem. Nopietni rakstīt sākusi ap 2002.gadu.

Prāvais bērnu pulciņš, kas ar skolotājām bija ieradušies uz tikšanos tika iepazīstināti ar grāmatām: “ Rufis atrod mājas” , “ Rufis dodas dzīvē”, “ Meža detektīvs” , “ Paņem mani sev līdzi” , “ Reno un Java”.

Šajās bērnu grāmatiņās rakstniece caur literāriem tēliem runā par mūsdienu sabiedrībā aktuālām problēmām – patversmēs atstātiem dzīvniekiem,  dabu, kura tiek piesārņota ar sadzīves atkritumiem. Ne velti pasākumā līdzi bija sunītis Rufis, par kuru ir stāstīts grāmatiņās. Sunītis visiem ļoti patika, īpaši  bērniem. Domājams, ka bērni viņam arī patika, jo tas uzvedās ļoti rātni un labprāt ļāva sevi samīļot. Starp rakstnieci un bērniem notika dialogs. Viņa labprāt atbildēja uz uzdotajiem jautājumiem un sniedza autogrāfus uz bērnu zīmējumiem.

Tiekoties ar pieaugušo auditoriju, rakstniece ļoti interesanti stāstīja par katru savu uzrakstīto grāmatu. Tie ir sadzīves un biogrāfiskie romāni: “ Uguntiņa pelnos”, “ Vecais mērkaķis”, “ Smiltis uz kurpēm”, “ Eņģelis no Kļavu ielas”, “ Akmeņi akmentiņi” , “ Zvaigznes un hamburgeri” , “ Direktoriene” , “ Melnā Berta” , “ Ievu kalni ievu lejas”, “Pauls Kvelde”.

Sākumā darbi tika publicēti ar Mairitas pseidonīmu, vēlāk savā vārdā un uzvārdā.

Vairākus gadus pēc kārtas “ Lata romānu” konkursos Māra Jakubovska ir saņēmusi godalgotas vietas, 2012.gadā Zvaigznes ABC bērnu grāmatu konkursa veicināšanas balvu, 2011.gadā Nacionālā teātra lugu konkursā 3.vietu.

Kādā no publikācijām viņa izsakās: “ Vārdi un notikumi dzīvo manī un prasās tikt uzrakstīti uz papīra. Tās ir manas domas, emocijas, pieredze un jūtas, sajauktas ar fantāziju. Rakstot romānu vai lugu, es esmu blakus tā varoņiem. Es redzu un dzirdu viņus, pārdzīvoju, skumstu un ilgojos, strīdos un ceru. Reizēm tas nav viegli. Tomēr vai kāds jelkad mums ir apsolījis, ka dzīvot- tas būs viegli?”

Rakstniece ir pateicīga, ka viņas darbi tiek lasīti un par tiem ir interese.

Pasākuma nobeigumā Māra Jakubovska teica paldies par jauko tikšanos Maltas bibliotēkā gan ar mazajiem, gan lielajiem lasītājiem. Viņa atzina, ka vienmēr prieks viesoties Latgalē!

Arī mēs, bibliotēkas darbinieces, bijām gandarītas par pasākumu un sakām paldies visiem par piedalīšanos.

Maltas pagasta bibliotekāre Elvīra Pinka

Jaunākās no Aktualitātes