Print this page

Lieldienu pasākums Maltas bibliotēkā

Lieldienu ieskaņā Maltas pagasta bibliotēkā notika pasākums bērniem “Raiba, raiba Lieldieniņa, kā dzenītim vēderiņš”, kopā ar 4.c klasi un skolotāju Valiju Rudzišu.

Atcerējāmies to, ka senatnē Lieldienas bija vieni no gaidītākajiem gada svētkiem, jo tie bija Saules svētki, kas atnesa ne vien vairāk saulainu dienu, bet arī dabas atmodu no ziemas miega – kusa ledi un sniegi, dīga asni un pumpuri, atgriezās putni, modās dzīvnieki, bet cilvēki kļuva možāki un priecīgāki.

Mūsdienās, kad ir ienākusi kristietība,Lieldienastiek svinētaskā Jēzus Kristus Augšāmcelšanās svētki. Pateicoties kristietības ietekmei, tās tiek svinētas2 dienu garumā. Arī pārējās, ar Lieldienām saistītās dienas ir radušās un ir pakārtotas kristiešu Lieldienu svinēšanas tradīcijām.

Senās Lieldienu tradīcijas ir savijušās ar kristīgajām, tās daudz ko ir pārņēmušas viena no otras. To visu mēs centāmies noskaidrot veicot radošus uzdevumus. Atcerējāmies un mēģinājām pareizi salikt senos ticējumus, kas bija izkārtoti krāsainu mākonīšu veidā.

Visi kopā skaitījām tautasdziesmas, iztrūkstošo vārdu vietā liekot atbilstošo sakāmo. Pildījām aprīlim raksturīgu vārdu mīklu. Visinteresantākā nodarbe bija olu ripināšana, kā īstās Lieldienās. Izrādās, ka arī telpās ar ievingrinātu roku olu var aizripināt tālu.

Priecājamies un sakām paldies bērniem par piedalīšanos pasākumā. Interese un zināšanas par Lieldienu tradīcijām bija lieliskas.

Maltas pagasta bibliotekāre Elvīra Pinka

Antoninas Krūzas foto

Jaunākās no Aktualitātes