Print this page

Sintija Diāna Potapova – labākā, bet Emīls Černiševs – drosmīgākais “Skaļās lasīšanas sacensībā” reģionā

Patiešām prieks, ka pēdējā laikā Maltas vārds salīdzinoši bieži izskan pozitīvā nozīmē valsts mērogā. Taču vēl vairāk priecē, kad panākumi ir mūsu jaunākās paaudzes darba un talanta izpausme, tādējādi apliecinot, ka mums blakus ir uzņēmīgi un drosmīgi bērni!

Tad nu šoreiz Maltas lepnums ir Sintija Diāna Potapova (Maltas vidusskolas 6. klase, skolotāja Nellija Krasnobaja) un Emīls Černiševs (5. klase, sk. Skaidrīte Babre), kuri godam uzstājās Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmoreiz Latvija rīkotās “Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības” reģionālajā atlasē, kas notika 27. martā Rēzeknes Kultūras namā un kurā pulcējās 10 skolēni no Rēzeknes pilsētas un Rēzeknes un Viļānu novada.

Žūrijai detalizētā anketu aizpildīšana nebija viegli paveicama, jo tajā bija jāvērtē gan izteiksme, gan balss niansētība, fragmenta izvēles pamatotība un daudzi citi aspekti, taču saskaitīto punktu kopskaits rezultātā izgaismoja šādu ainu: kronis ar aktivitātes logo tika uzlikts galvā Sintija Diāna Potapovai no Maltas vidusskolas, 2. vieta Annijai Igaunei no Vērēmu pamatskolas, bet 3. vietā – Kristiāns Zaķēns no Viļānu vidusskolas. 1. vietas ieguvējai bija 13 punktu pārsvars, 2. un 3. vietai savā starpā – vien daži punkti!

Sintija Diāna pēc pasākuma atzina, ka bija uztraukusies, taču dziļi sirdī sapņojusi par 1. vietu. Viņa esot aktīva lasītāja, bet skolā patīkot gan latviešu valoda, gan matemātika! Pirmajā atlases kārtā lasījusi citas grāmatas fragmentu, bet šo izvēlēties palīdzējusi bibliotekāre Irēna Strode, un sagatavošanā īpašs paldies skolotājai Nellijai Krasnobajai. Nobeigumā meitene atzina, ka par finālu Rīgā vēl nedomā, esot vēl divi mēneši laika: “Man šķiet, ka es varētu vēl labāk!” To arī novēlam, bet tikai nepārcenties, jo patiešām – tikai dabisks, drosmīgs vēstījums un spēja ieinteresēt klausītājus ir šīs sacensības mērķis.

Emīls Černiševs godam pārstāvēja Maltu, drosmīgi nolasot savu fragmentu pats pirmais (kas tika noteikts izlozē pirms pasākuma). Viņam vismierīgāk esot bijis lasot, bet uztraukums bijis pirms uzstāšanās un pēc tās, kad gaidīts žūrijas galavārds: “Nākamgad vēl noteikti piedalīšos šajā aktivitātē, jo būšu 6. klasē un vēl varēšu pieteikties!”

Tāpat tika pasniegta organizatoru specbalva (divas biļetes uz kino) – to saņēma Jānis Rancāns, balvu no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas – Māris Tadeuševs, pasākuma kuratores specbalvu – Agrita Bērziņa, bet visi dalībnieki saņēma pateicības rakstus un mazas piemiņas balvas un godam var saukties par PIRMAJIEM lasīšanas čempioniem savās skolās! Tāpat pateicības aizceļoja pie šo aktivitāti atbalstījušajām skolām un bibliotēkām.

Paldies par priekšnesumiem pasākumu ievadā – Austrumlatgales radošo pakalpojumu centra ''Zeimuļs'' mūsdienu deju grupai ''Shadow queens” (skolotāja Anna Zmeikina) un 5. vidusskolas Rūtas Dortānes teātra pulciņa dalībniekiem par Ojāra Vācieša dzejas lasījumu lomās.Taču paldies pelnījuši: gan konkursa organizatori, gan visi atsaucīgie un drosmīgie skolēni, gan skolotāji un bibliotekāri par ieguldīto darbu, gan reģionālā koordinatore un mazā fināla vadītāja Zenta Ruskule, gan žūrija, kuras darbs patiešām ir sarežģīts, jo grūti vērtēt bērnus, kuri ir īpaši gatavojušies un paliek atmiņā katrs ar kaut ko savu! Tāpat paldies atbalstītājiem, īpaši daudzskaitlīgi un pārdomāti (pat ar piespraudēm pilsētas simbola veidā) tie bija Viļānu vidusskolai! No lasītā, redzētā, dzirdētā ieguvēji, bez šaubām, ir visi!

Finālā Rīgā 12. maijā tiksies 30 labākie reģionos izvēlētie lasītāji.  Katrs konkursants lasīs fragmentu no izvēlētās grāmatas un vēl vienu – no citas, iepriekš nezināmas grāmatas, kas viņam tiks iedota fināla norises rītā. Starp lasīšanas sesijām uzstāsies populārs mākslinieks vai mūziķu grupa. Valsts Lasīšanas čempions saņems oficiālu trofeju (kausu) skolai, kas nākamajā gadā ceļos tālāk. Viņš saņems arī individuālu balvu un dāvanu kartes, ko varēs izmantot, lai iegādātos grāmatas. Valsts lasīšanas čempions uz gadu tiks iecelts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru – iedvesmotāju, informē organizatori.  

Izklausās labi un godpilni! Ir vērts pacensties, tāpēc, Sintija, lai Tev veicas! Mēs turēsim īkšķus!

Skaidrīte Svikša, žūrijas locekle

Foto: Anna Romanovska, RCB

Jaunākās no Aktualitātes