Print this page
Ceturtdiena, 04 Janvāris 2018 13:20

Malta – LNA Rēzeknes zonālā valsts arhīva dokumentos

Gada nogalē, 19. decembrī, Maltas vēstures muzejā notika Rēzeknes zonālā valsts arhīva izbraukuma seminārs par tēmu „Maltas vēsture Rēzeknes zonālā valsts arhīva dokumentos (1950-1959)”. Mērķauditorija bija skolēni (Maltas vidusskolas 9. klase, skolotāja Inga Lubāne) un Maltas ciema iedzīvotāji, kuri ir dzīvojuši šinī laikā un bijuši šo procesu līdzgaitnieki.

Rēzeknes zonālā valsts arhīva galvenā fondu glabātāja Zinaīda Deksne savā prezentācijā atspoguļoja procesus Maltas rajonā un ciemā. Stāstījuma ievadā pieskārās pēckara laika posmam no 1945.g. līdz 1949. gadam, akcentējot nozīmīgākās tēmas, kas ir pieejamas izpētei arhīvā. Ar šo laikposmu arhīva speciāliste Maltas iedzīvotājus bija iepazīstinājusi jau 2006. gada 24. martā, kad arhīva darbinieki bija uzaicināti piedalīties Maltas vēstures muzeja pasākumā, kas bija veltīts cietušajiem komunistiskajās represijās.

Prezentācijā tika atklāts Maltas ciema, Maltas pagasta, Maltas rajona sociālās, saimnieciskās, etniskās un kultūras vēstures izpētes materiālu apkopojums par laiku no 1950. - 1959. gadam. Kā vērtīgs izziņas avots arhīva dokumentos ir lēmumi un rīkojumi: lēmumu pieņemšana par pārvaldes orgānu izveidi rajonā, lēmumi par Maltas ciema kā rajona centra izveidi un tā attīstību, lauksaimniecības (kolhozu), rūpniecības, veselības iestāžu, sociālo un komunālo iestāžu, izglītības, kultūras u.c. nozaru plānu apstiprināšana un izpildes kontrole, mazo kolhozu apvienošana un viensētu pārcelšana uz kolhozu centriem, atbalsts skolu, fermu, kultūras iestāžu, individuālo māju u.c. būvju celtniecībā, analfabētisma izskaušana un skolu tīkla pārkārtošana atbilstoši padomju varas norādēm, sociālo problēmu risināšana, padomju ideoloģijas un morāles normu nostiprināšana sabiedrībā.

Semināru vizuāli bagātināja vērtīgas fotogrāfijas un dokumentu kopijas, kā arī vietējo  iedzīvotāju komentāri un stāsti. Ar savu pieredzi pētniecībā dalījās sabiedriski aktīva kundze no Feimaņu pagasta - Silvija Assare. 

Paldies par atbalstu unieguldīto lielo pētniecības darbu Rēzeknes zonālā valsts arhīva galvenajai fondu glabātājai Zinaīdai Deksnei, kura aicināja ikvienu interesentu nākt uz arhīvu, lai pētītu padomju perioda vēsturi savā dzimtajā ciemā.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja

Jaunākās no Aktualitātes