Print this page
Otrdiena, 25 Aprīlis 2017 08:02

Muzejā – Maltas rotkaļu un metālkalēja izstāde

Maltas jubilejas gadā Maltas vēstures muzejs ceļ godā un lepojas ar Maltas cilvēku sasniegumiem, interesēm, hobijiem. Aprīlī dižojamies ar Maltas rotkaļu un metālkalēju prasmēm.

Leopolds Babris, metālkalējs, muzeja izstādei piedāvāja krāšņus lukturus un svečturus. Šo prasmi viņš apguvis pašmācības ceļā, ar to nodarbojoties no darba brīvajā laikā.

Rihards Ciblis, pedagogs un rotkalis, jau ilgus gadus nodarbojas ar arheoloģisko materiālu pētniecību un pats izgatavo latgaļu rotas. Nozīmīgs devums jauniešu izglītošanā ir ne tikai rotaslietu izgatavošana, bet arī iepazīstināšana ar seno latgaļu bagāto un skaisto kultūras mantojumu. Tie maltēnieši, kuri seko līdzi un priecājas par savu cilvēku sasniegumiem, zina, ka Riharda Ciblis izveidojis audzēkņu rotkaļu studiju “Dzeļi”, kas veiksmīgi darbojas vairāk nekā 25 gadus. Labs apmācības komplekss, izstāžu zāle “Seno latgaļu rotas” Maltas vidusskolā. Pieredzi rotu izgatavošanā apkopojis grāmatā “Kalsim rotas”. Maltas vēstures muzejā šī ir jau otrā R.Cibļa seno latgaļu rotu izstāde.

Aleksandram Lubānam ikdienas gaitas paiet, strādājot Austrumlatgales virsmežniecībā, savukārt no darba brīvajā laikā viņš kļūst par “Kroma kolna bruolistes” virsaiti. Bruoliste apvieno cilvēkus, kas interesējas par Latgales senvēsturi un popularizē tā laika vidi, tērpus, ieročus, iedzīves priekšmetus. Pirmās saktas Aleksandram nāca no Riharda Cibļa. Aleksandrs pamazām pats sāka veidot gredzentiņus, spirālītes sagšām. Viņš mācījās no Riharda dažādus rotu gatavošanas noslēpumus, un pašlaik Aleksandra darinātās latgaļu rotas ar lepnumu nēsā viņa trīs meitas un sieva, bruolistes biedri, kad piedalās Kroma kolna svētkos vai citos pasākumos. Aleksandrs seno latgaļu kultūru un tradīcijas popularizē Latvijā un starptautiskā mērogā un par to 2014. gadā saņēma prestižo latgaliešu gada balvu “Boņuks”.

Viņa veidoto latgaļu rotu personālizstādes bijušas Alūksnes un Ludzas muzejā. Bet pasākumā Maltas muzejā piedalījās Maltas vidusskolas 12. klases skolniece Tatjana Tarakanova ar zinātniski pētniecisko darbu “Latvju zīmes Antonopoles un Kristapiņu apbedījumu rotās un to raksturojums”. Tatjana ar lielu interesi nākamajā dienā pēc izstādes atklāšanas pievienojās ekspedīcijai, ko organizēja Aleksandrs Lubāns. Kopā ar profesoru Juri Urtānu devāmies pa Pušas, Maltas vēlā neolīta Leimanišķu apmetnes vietu un diviem tuvumā esošiem pilskalniem – Baterijas un Leimanišķu pilskalnu (Barsuku alas), Lopatišķu Karņecka kalnu, Mākoņkalna pilskalnu. Vēstures interesentiem ekspedīcija bija vērtīga un aizraujoša.

 Maltas rotkaļu un metālkalēja izstāde Maltas vēstures muzejā ir apskatāma visu aprīļa mēnesi.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja

 

 

 

Jaunākās no Aktualitātes