Print this page

Latvijas un Polijas simtgadei veltītie Rokdarbu pūra lādes atvēršanas svētki

Kalendāra pēdējais atvērums Maltas vēstures muzeja pasākumu klāstā noslēdzās ar simbolisku notikumu – Latvijas un Polijas neatkarības simtgadei veltītu pasākumu. Tas ietvēra sevī gan Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolēnu pārliecinošu, patriotisku, emocionāli piesātinātu iestudējumu ar Polijas vēstures akcentiem, kas atnesa poļu tautai neatkarību, gan arī Maltas poļu biedrības aktīvas dalībnieces pani Jadvigas Okuņevičas rokdarbu izstādes atklāšanas svētkus.

Izstādes atklāšanā estētiskais baudījums, ko guvām, apskatot šalles, tika ietērpts un paspilgtināts ar dzejas vārsmām, ko pani Jadviga ar sirds siltumu ir radījusi katram roku darbam. Šķita, ka plecu šalles ir personificējušās. Inta Danovska cēli nodemonstrēja katras šalles skaistumu un pielietojuma iespējas. Jebkura dāma ar šādu šaļļu kolekciju varētu rotāties visu gadu gan ikdienā, gan svētkos.

Pasākums sastāvēja no daudziem gaišiem un košiem mirkļiem. Klausījāmies, vērojām un apbrīnojām dzīvesgudrās sievietes daudzās talantu izpausmes. Pani Jadvigu pazīstam kā aktīvu Maltas poļu biedrības biedri, kura kopš 2002. gada ir izveidojusi lielu un vērtīgu poļu grāmatu kolekciju. Tāpat maltēnieši ir smēlušies no viņas pieredzi tomātu audzēšanā u.c. prasmēs.  Patiesas cieņas apliecinājums bija Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas direktores Valentīnas Šidlovskas kundzes apsveikums un Maltas poļu biedrības dalībnieku sirsnīgie pateicības vārdi.

Paldies Jadvigai Okuņevičai, Maltas poļu biedrībai, Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas direktorei V. Šidlovskas kundzei, skolotājiem un skolēniem par sarūpēto priekšnesumu un kopā radītiem svētkiem!

Pašlaik muzeja izstāžu zāle ir ieskauta siltumā, – acis priecē krāsu un rakstu harmonija. Cienījamās kundzes Jadvigas Okuņevičas rokdarbu izstādē ir apskatāmas tamborētas šalles, apmetņi – pančo, tamborēta krāsaina veste, – kopumā 42 tamborēti darbi, kas tapuši divu gadu laikā. Izstāde Maltas vēstures muzejā būs apskatāma visu decembri un janvāri.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja

Jaunākās no Aktualitātes