LT Stable - шаблон joomla Книги

Simtgades stāsti un raksti

Vasara ir aizgājusi, lēniem soļiem piezadzies rudens. Šķiet, rāmāks kļuvis laika ritējums un gaisā virmo kāda īpaša noskaņa – poētiska, romantiska, mazliet sentimentāla un tomēr tik valdzinoša.

Šādā noskaņā , mēs, Maltas pagasta darbinieki, 24.septembra pēcpusdienā Maltas kultūras namā aicinājām maltēniešus uz literāri muzikālu pasākumu “ Simtgades stāsti un raksti”.

Tajā ļāvāmies dzejas, stāstu un dziesmu valdzinājumam kopā ar rakstnieci, žurnālisti, režisori Daci Judinu un dzejnieku, komponistu Arturu Nīmani.

Dace Judina ir rīdziniece ar dzimtas saknēm Zemgalē. Žurnāliste, redaktore, režisore, rakstniece. Kopš deviņdesmito gadu sākuma saistīta ar presi un medijiem. Darbojas sabiedrisko attiecību un pasākumu organizēšanas jomā. Interesē teātris, mūzika, auto, kriminālistika, datori, radu rakstu pētījumi, ainavu arhitektūra, interjera dizains.

Daudzi viņas sarakstītie darbi ir pieejami pie mums bibliotēkā, ir brīvi pieejami un iepazīstami. Tie ir ironiski psiholoģiski mūsdienu detektīvromāni, piedzīvojumu romāni, dzeja un esejas.

Kādā no intervijām viņa saka: “Ticu, ka ikviena cilvēka esībai šajā pasaulē ir jēga un nolūks. Neticu, ka cilvēka mūžs ir tikai iekavas, divi skaitļi un svītriņa...Šķiet, ka vissvarīgākā man ir savas sākotnes, sakņu apzināšanās. Tieši tāpēc, par spīti šodienas negācijām, valstiskajam un nereti arī cilvēciskajam strupceļam, joprojām esmu šeit – Latvijā. Te, kur ir mana dzimta un lauku mājas, ģimene un draugi. Tāpat kā visi radošie laužos cauri ikdienai.”

Arturs Nīmanis ir tīrasiņu liepājnieks ar jūras vēju matos, sapņiem sirdī un mūziku pirkstgalos. Programmētājs, webdizainieris, blogeris, dzejnieks, sapņotājs, komponists un aranžētājs. Viņa lauciņš- elektroniskā mūzika. Interesē vēsture un politika, pasaules tautu kultūrvēsture, baltu senatne, folklora, daba, cilvēka iekšējā pasaule, māksla, vārdu spēles. Ir ierakstīti vairāki diski ar instrumentāliem gabaliem, dziesmām, oriģinālmūziku un lasījumiem.

Tiekoties ar maltēniešiem, pasākuma vadītāji bija sagatavojuši plašu un interesantu literāri muzikālu programmu. Klausījāmies fragmentus no prozas darbiem, dzejas rindas, dziesmas, dziedājām līdzi. Atbildējām uz konkursa  jautājumiem par latviešu kino un dziesmām. Par aktīvu līdzdalību saņēmām balvas.

“Ļoti jauks, emocionāls, sirsnīgs pasākums. Paldies organizatoriem. Mīļš paldies par jauko pēcpusdienu”, ar šādām atsauksmēm noslēdzām mūsu rudenīgo literāri muzikālo pasākumu.

Maltas pagasta bibliotekāre Elvīra Pinka

Marijas Trusovas foto