Print this page
Piektdiena, 17 Novembris 2017 12:14

Lauku kapela “Malta” piedalās Zemessardzes veterānu godināšanā Sakstagalā

Valsts svētku mēnesī daudzviet tiek sumināti mūsu valsts atbrīvotāji, sargi un aizstāvji, taču Rēzeknē esošā Zemessardzes 3. Latgales brigādes 32. Kājnieku bataljona Veterānu apvienība ir pelnījusi īpašu uzmanību, jo esot trešā skaitliski lielākā veterānu apvienība valstī un lielākā visā minētajā ZS brigādē, kurā kopumā ir septiņi bataljoni. Īpaši tiek slavēta šīs apvienības aktivitāte un vienotība.

Tā dibināta 2011. gadā, pirmais vadītājs bija kaprālis Pēteris Jezupovs, bet kopš 2013. gada janvāra un  nupat vēl uz pieciem gadiem apstiprināts virsseržants Antons Cauņa – Rēzeknes, Viļānu, Kārsavas, Ludzas, Ciblas novadu un Rēzeknes pilsētas vecāko zemessargu sargs un urdītājs (pozitīvā nozīmē). Kopš 2013. gada reizi divos gados šīs apvienības pārstāvji pulcējas uz svinīgu sanākšanu, kurā tiek gan baudīts kopābūšanas prieks, gan sumināti seniori (ja vien šādu vārdu drīkst piemērot aktīvajiem, ar militāro jomu saistītajiem mūsu atmodas un tās pēcvēstures dzīvajiem lieciniekiem). Šoreiz veterāni pulcējās 11. novembrī Rēzeknes novada Sakstagala pagasta sabiedrisko aktivitāšu centrā, kur kopumā sveikti 44 no pašlaik apvienībā esošajiem 107 veterāniem.

A.Cauņa pastāstīja par kārtējās tradicionālās sanākšanas norisi. Pasākumu atklāja un Rēzeknes novada domes vārdā veterānus sveica deputāts Staņislavs Škesters, tāpat klātbija Viļānu novada domes priekšsēdētāja Jekaterina Ivanova. Par pasākuma neformālu gaisotni režisēja Inga Kindzule un veterānus sveica: Sakstagala Jāņa Klīdzēja pamatskolas meiteņu vokālais ansamblis “Purenītes” (vad. Jānis Veličko), sakstagaliete Ieva Leiduma ar divām dziesmām a capelle, Sakstagala sieviešu vokālais ansamblis (vad. Aija Cīrule-Leiduma), lauku kapela “Malta” (vad. Normunds Štekels, tās sastāvā ir arī ZS veterāns Pēteris Sinijs), sporta deju dejotāji no Rēzeknes Valērija Ļegajeva un Ardis Pujats. Pasākumu vadīja un balli spēlēja Dace Deksne.

ZS Veterānu priekšnieks atvaļinātais majors Ilgvars Baumanis pasniedza “ZS veterāna Goda zīmi” trim apvienības biedriem – Pēterim Šņukutam, Jāzepam Paulānam un Jurim Eriņam. Savukārt ZS 3. brigādes komandieris pulkvežleitnants Māris Simsons un 32. KB komandieris pulkvežleitnants Aivars Leicāns pasniedza ZS 25 gadu piemiņas zīmi tiem zemessargiem, kas šajā kustībā iestājās no 1991. līdz 1992. gada 30. maijam, vairākiem veterāniem – arī 20 gadu izdienas zīmi (1. pakāpi) un ZS 3. brigādes komandiera pateicības. Tāpat ZS 32. KB štābs sveica veterānus, kuri 2016./2017. gadā svin dzīves jubilejas.

A.Cauņa lielu pateicību par atbalstu iecerēm un dalību šajā pasākumā teic ZS 3. brigādes un 32. KB komandieriem, bet īpaši štāba virsseržantei Valentīnai Kašai par viņas atbalstu un cieņu pret veterāniem. Tāpat paldies arī bataljona atbildības teritorijas sešu novadu pašvaldībām, kuras vienmēr atbalsta savus zemessargus-veterānus: Rēzeknes, Viļānu, Kārsavas, Ludzas, Ciblas novadu domēm un Rēzeknes pilsētai. (Teritorijā ietilpst arī Zilupes novads, bet tur neesot neviena veterāna.)

Novembris ir īpaši piesātināts mēnesis arī ZS veterāniem, jo 18. novembrī praktiski katru gadu viņu delegācija tiek aicināta uz parādi 11. Novembra krastmalā, bet 21. novembrī – uz svinīgo pieņemšanu pie aizsardzības ministra un Nacionālo Bruņoto spēku komandiera. A.Cauņas kungs teic, ka katru gadu uz Rīgu cenšas paņemt arī aktīvākos apvienības biedrus: “Valsts svētki mums, zemessargiem-veterāniem, atsauc atmiņā Latvijas grūtos laikus un to tautas vienotību. Kaut tik jaunais laiks neatnes neko sliktu pasaulei, bet es ticu, ka pamazām mūsu mazajā valstī viss sakārtosies. Kad tagadējās jaunatnes gudrākie, apķērīgākie prāti nonāks pie varas, tad visam būtu jābūt labi.”

Lai piepildās mūsu visu laba vēlējumi mūsu Latvijai!

Skaidrīte Svikša

(Par 32. KB veterānu, tostarp P.Siniju, dalību valsts svētku simtgadei veltītā stāstu pēcpusdienā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā lasiet “Vietējās Latgales Avīzes” 17.11.2017. numurā.)

Viktora Medvecka foto

Jaunākās no Aktualitātes