LT Stable - шаблон joomla Книги
Otrdiena, 14 Novembris 2017 16:01

Literārā pēcpusdiena Ziemeļvalstu nedēļā

Karlsons, Pepija Garzeķe, Emīls… Kurš gan nezina šos brīnišķīgos, labsirdīgos un palaidnīgos personāžus? Neskaitāmas paaudzes bērnu visā plašajā pasaulē ir izauguši ar šiem zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes radītajiem tēliem. Viņa nodzīvoja garu un piesātinātu dzīvi. Šī gada 14. novembrī viņai apritētu 110 gadi.

Ziemeļvalstu nedēļas ietvaros un rakstniecei par godu, Maltas pagasta bibliotēkā ar 4.a klasi, skolotājām Ilgu Kovalenoku, Ingu Truli, rīkojām literāro pēcpusdienu “ Karlsons, Pepija un citi”.

Sākumā iepazināmies ar Astridas Lindgrēnes biogrāfiju un daiļradi. Izrādās, jau skolas laikā viņai bija laba fantāzija un viņa rakstīja interesantus sacerējumus. Iedvesmojās no vecmāmiņas stāstītajiem spoku stāstiem un tēva anekdotēm. Stāstu, par visiem tik labi pazīstamo Pepiju Garzeķi, viņa uzrakstīja pie slimās meitas gultas un meitene klausoties brīnumainos piedzīvojumus izveseļojās.

Laikam ritot, Astrida Lindgrēne kļuva pasaulslavena bērnu rakstniece. Tās darbi tulkoti vairāk kā 60 valodās.

Lai atcerētos lasītos rakstnieces darbus, galvenos varoņus un interesantākos notikumus, mēģinājām atbildēt uz viktorīnas jautājumiem.

Citā uzdevumā,  pēc dotajiem attēliem pasākuma dalībnieki mēģināja atcerēties, no kuras grāmatas ir attēls.

Mēģinājām izstrādāt arī kādu stiķi. Izmēģinājām soli pa solītim iet pa virvi, kā to darīja Pepija Garzeķe cirkā, tikai šoreiz mēs to paveicām daudz drošāk.

Vēl, īpašā uzdevumā mēģinājām atcerēties grāmatu varoņus un personāžus, kurus bija jāatlasa atbilstoši grāmatas nosaukumam. Te nu bija ko darīt, jo to nebija maz un vēl tie savdabīgie skandināvu vārdi, kurus grūti atcerēties.

 Bērni atsvaidzināja zināšanas, lai kārtējo reizi atcerētos iemīļotos un labi zināmos grāmatu varoņus. Varēja pacilāt un paņemt vēlreiz izlasīt kādu no aizraujošākajām piedzīvojumu grāmatām.

Uzdevumi nebija grūti, skolēni parādīja pārsteidzoši labas zināšanas un iemaņas zviedru rakstnieces Astrīdas Lindgrēnes grāmatu pārzināšanā. Tātad ir bijuši un ir labi lasītāji. Paldies un prieks visiem.

Maltas pagasta bibliotekāre Elvīra Pinka

Autores foto