LT Stable - шаблон joomla Книги
Piektdiena, 22 Septembris 2017 10:04

Dzejas diena Maltā ar Līviju Liepdruvieti

Ik rudeni, kad takas un celiņi piebirst lapām, pienāk Dzejas dienas. Šogad uz Dzejas dienu pasākumu Maltas pagasta bibliotēkā aicinājām dzejnieci Līviju Liepdruvieti. Viņa ir skolotāja Rikavas pamatskolā, kur bērniem māca latviešu valodu un literatūru, kristīgo mācību un ētiku.

Pie mums Maltā viņa viesojās kopā ar bērnu vokālo grupu no Rikavas pamatskolas un mūzikas skolotāju Aiju Cīruli-Leidumu. Dziedošie bērni mūzikas skolotājas klavieru pavadījumā skandēja dziesmas ar autores vārdiem.

Latgales Kultūras centra izdevniecībā ir iznākusi Līvijas Liepdruvietes dzejoļu grāmata bērniem „Nu paskat !” To šajā tikšanās reizē kopā ar autori iepazina Maltas vidusskolas trešo klašu skolēni ar skolotājām Valiju Rudzišu un Eviju Šarovu.

Mazajā, krāsainajā grāmatiņā apkopoti 27 dzejoļi gan latviešu literārajā, gan latgaliešu valodā. Sirsnīgi, asprātīgi, dzīvespriecīgi. Šie vārdi vispārliecinošāk raksturo jaunajā bērnu lirikas krājumā apkopotos dzejoļus.

Grāmata ir domāta pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Skaistās ilustrācijas un oriģinālo grāmatas vāka zīmējumu ir radījuši Līvija Liepdruvietes tuvinieki-meita Irīna  un mīļotie mazbērni Aleksandrs, Annamarija un Timurs. Tas ir pirmais vecmāmiņas un mazbērnu kopdarbs, kas domāts mazajiem lasītājiem, bet noteikti ne pēdējais.

Tiekoties ar pieaugušo auditoriju, dzejniece iepazīstināja ar savu dzeju, tās tapšanu, ģimeni, dzimtas saknēm. Ielūkojāmies fotoattēlos, kas publicēti viņas grāmatās, ieklausījāmies arī vēl nepublicētu dzejoļu rindās.

Autorei ir iznākušas sešas dzejas grāmatas: „Mirkļu mozaīka”, „Ļauj sirdij ziedēt!”, „Te, zem saules”, „Viss paliek debesīs”, „Līpas vērsyunē” un „Baltos mākoņos sapņi mīt”.

Viņas dzeja stāsta par dabas skaistumu, dzimto pusi, mīlestību, dzīves filozofiju.

Līvija Liepdruviete ir ne tikai daudzu dzejas almanahu „Rēzekne” līdzautore, bet arī palīdz dzejniecei Olgai Orsai sastādīt šo dzejas krājumu. Ir nodarbojusies arī ar citu autoru atdzejošanu.

Kādā no dzejas almanahiem „Rēzekne” viņa par sevi saka, ka dzeja ir viņas dvēseles dienasgrāmata, viņas dzīvesstāsts. Līvija stāsta, ka tad, kad atnāk dzeja, kad esi uz iedvesmas viļņa, tas viss nekavējoties jātver, jāpieraksta. Nepagūsi, atliksi – pazudīs bez miņas vai iznāks kaut kas cits.

Viņas dzeja ir ļoti sirsnīga un lasītāju spēj piepildīt ar prieku, arī liek filozofiski paraudzīties uz dzīvi.

Paldies visiem pasākuma dalībniekiem par atsaucību un piedalīšanos Dzejas dienu pasākumā. Jauku rudeni visiem dzejas mīļotājiem!

Maltas pagasta bibliotekāre, Elvīra Pinka

Antoninas Krūzas foto